AJAK VÁROS HONLAPJA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Testvértelepüléseink

Hyżne - Lengyelország

Ajak testvértelepülése Hyżne - Lengyelország                 

A Podkarpackie Vajdaság területén helyezkedik el, kb. 20km-re Rzeszówtól. Az 5098 ha területen közel 7000 fő él. A Hyżne-i Önkormányzathoz még 6 település tartozik: Brzezówka, Dylągówka, Grzegorzówka, Szklary, Wólka Hyżneńska és Nieborów.

Hyżnében a Tatár-hegynek nevezett kiemelkedés az egyik legrégebbről ismert terület, már a XI.sz-ban is létezett itt egy vár. Ez volt az egyik védelmi erőd az Oroszország és Krakkó közötti kereskedelmi útvonalon. 1436-ból való a település első írásos említése, mely kezdetektől nemesi tulajdon.

1590-ben Katarzyna Wapowska (az akkori tulajdonos) a Tatár-hegyen építtetett egy fatemplomot, melynek oltárképe a Szűzanya csodálatos festménye. A XVII.sz. 70-es éveiben a Nieborowski család birtoka a terület, és a tatárok által 1624-ben felégetett fatemplom helyére téglából építik fel a templomot. A XVIII.sz. végén a település birtokosa a Jędrzejowicz család. 1863-tól népiskola működött a faluban, ahol az orgonaművész Tomasz Sikorski és a fia Władysław Sikorski tábornok is tanult; 1890-ben négy fogadó, vízimalom, téglagyár, szeszfőzde is van már a birtokon, valamint a templom mellett helyezkedik el a plébánia és a két temető. 1917 óta tulajdo-nosok voltak a Dziaduszyccy-k a földreform idejéig. Az általuk átépített faépületben kapott később helyet a település önkormányzata, ma pedig a Művelődési ház található benne.

Nevezetességek a településen: Templom, kisebb Kápolnák, az 1694-ből származó Harang, a parkosított Udvarház (ma ebben található az általános iskola), a régi Önkormányzat épülete (napjainkban ez a Művelődési ház), Népiskola, Grunwald emlékmű.

Az Önkormányzat elkötelezett támogatója a hagyományápolásnak és a kulturális fejlődésnek. A Művelődési Házban működik többek között: a Hyżnei Baráti Kör, a települési újság Szerkesztősége, Alapszolgáltatási Központ, a „Hyżniacy” néptánccsoport, a „Sagat” tánccsoport, a „Tadlów” népi-zenekar, a Dęta fúvószenekar. 1949 óta a településen nyilvános könyvtár is működik.


Térkép

Ön itt van: Home VÁROSUNK VÁROSUNKRÓL Testvértelepüléseink Hyżne - Lengyelország