AJAK VÁROS HONLAPJA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Testvértelepüléseink

Aheloy-Bulgária

A bolgár város 2012 júniusában lett testvértelepülésünk.  A megállapodást ünnepélyesen aláírta Ajak képviseletében Kerekes Miklós, Aheloy képviseletében pedig  Ivan Georgiev  polgármesterek. 

Aheloy 2009 óta rendelkezik városi ranggal, polgármestere másodszorra tölti be mandátumát. Programjában új adminisztratív épületek (polgármesteri iroda, orvosi rendelő, bank), óvoda felújítását, a települést elkerülő országút építését, multikulturális központ létrehozását (színház, sportkomplexum, turisztikai központ) és új városi park és játszóterek létesítését tervezi a hivatala alatt.

Főbb adatok:

  • Népesség: 3000 fő
  • Földrajzi elhelyezkedés: Bulgária dél-keleti részén Fekete-tenger partján, Ajaktól 1200 km-re
  • 2012 júniusától testvértelepülésünk
  • Polgármester: Iván Georgiev

A település intézményei:

  • Csitaliste „Szvetlina – 1937” (Művelődési Ház), amely gazdag kulturális tevékenységet folytat
  • Közel 7920 kötetes könyvtár áll a lakosság rendelkezésére
  • „Hriszto Botev” Általános Iskola, melyben 200 diák tanul
  • „Temenuga/Ibolya” Óvoda
  • Pravoszláv templom

Jó kapcsolat alakult ki a két település között,
hiszen többször lehetőségük nyílt az ajakiaknak ellátogatni Aheloyba és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a VII. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválnak a bolgárok lesznek a díszvendégei, illetve a bolgár dominancia fog érvényesülni.
120 aheloyi vendég érkezik a pénteki testvértelepülési találkozóval induló rendezvénysorozat alkalmából Ajakra. A mai gazdasági helyzetben a rendezvény által a különböző országokból érkező delegációknak lehetőségük nyílik a szakmai tapasztalatcserére, társadalmi kérdések megvitatására, gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködések elmélyítésére.

Amikor az ember Burgasztól Várna felé igyekszik, Pomoriét elhagyva Aheloyba ér.  Aheloy viszonylag fiatal település. Mai formájában a 20. század elején keletkezett, de területe már az Első Bolgár állam (679-1018) része is volt.   A Burgaszi öböl északi csücskén, egy síkság területén helyezkedik el. Egyes helyek enyhén mocsárosak, az Aheloy nevezető folyó a város déli részénél ömlik a Fekete tengerbe.

Az aheloyi tengerpart meredek, mely különleges szépséget kölcsönöz neki. Finom homok alkotja a strandját, amely megközelíti a 3-4 méteres szélességet. Az időjárást nagymértékben a tenger befolyásolja. A januári átlagos hőmérséklet 0 fok körül van, az ősz hosszú és meleg, a tél pedig viszonylag enyhe (a hó nagyon ritkán marad meg). A tenger lassú felmelegedése miatt a tavasz hűvös és hosszú ideig tart.

Az időjárás és a talaj kedvez a szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, illetve a gabonafélék termesztésének is így Ajakhoz hasonlóan, az ott élők is elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak.  Az utóbbi években az almatermesztés is a lakosság egyik fő megélhetési forrásává vált. A lakosság nagy része görög-keleti vallású.

 Fejlett turisztikai célponttá vált,  a napos part közelsége  miatt. Az utóbbi években a Bulgáriára jellemző infrastrukturális elmaradottság ellenére  gyorsan feljődő, a legtöbb igényt kielégítő szállodarendszer épült ki a parton, melyet sok magyar turista is szívesen látogat.
Az Aheloyban rendezett „Tengerparti vigasságok” fesztiválon a 2012-es szereplés után, Ajak idén második alkalommal képviseltethette magát.

Térkép 

Ön itt van: Home VÁROSUNK VÁROSUNKRÓL Testvértelepüléseink Aheloy-Bulgária