AJAK VÁROS HONLAPJA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kezdőlap

Könyvbemutató

Okos Márton, Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvévének bemutatója volt a Kultúra Házában 2016. május 09-én.
A szerzővel Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév 2016. Programbizottság elnöke beszélgetett.

Okos Márton :
Egyik legfontosabb eredménynek tartom, hogy sikerült lerombolni az ellenségeink által ránk erőszakolt ideológiát, mely az elszakított magyarság emberi jogaival való törődést Európa, sőt a világbéke fenyegetésének igyekszik feltüntetni. Mint az idézett újságcikkek is bizonyítják – Európa nem idegenkedik Delcassé, volt francia külügyminiszter mondásától: „Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha késsel a torkán aláírt egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás” – elszántan és kitartóan a Helsinki Záróokmány függvényében lehetséges jogorvoslatot keresni a kisebbségbe tisztított magyarság problémáira.

A Ceausescu-rezsim végóráiban sem átalkodott az erdélyi magyarság felszámolásán dolgozni, s világszerte tiltakozásokat váltott ki a falurombolási kísérletek. Két fiatalember tehetetlenségében úgy döntött világnak megy, hogy felhívja a figyelmet a vészes katasztrófára. A hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate előbb Magyarországra üldözte őket, ahol eldöntötték tiltakozásuk jeléül elgyalogolnak Párizsig. Okos Márton e élményeit, érzéseit és gondolatait, nem utolsó sorban a performance következményeit foglalta össze egy terjedelmes könyvben, melyet gazdagon illusztrált prezentációjában Kárpát-medence szerte tucatnyi helyen bemutatott már.

Hegedűs Csaba

2024. június 24. hétfő
Iván
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.

562310-CITIZ-1-2015-1-HU-CITIZ-NT

 „YEF – Youth for Europe’s Future – Discuss

and debate Europe’s present and future in Ajak

and her twinned settlements”

Ön itt van: Home Oktatás Könyvbemutató