Ajak SE

Ajak SE

Sportegyesület bemutatása

 

Biztosan sokan vannak még így vele, de ha én elgondolkodom a „SPORT” értelméről, jelentőségéről, üzenetéről csupa kellemes, pozitív élmény párosul a gondolathoz, a felszabadultság, a szabadság érzete erősödik bennem és bevallom, nekem igen nagy szükségem van erre az érzésre.

Az igazi sportból hiányzik az erőszak, az ármánykodás, a rosszindulatú manipuláció, az önzés, az anyagiasság. Ha ezek közül bármelyik jelen van a mozgásban, a játékban – mert elsősorban e két dolgot kell hogy jelentse a sport – arra nem érvényesek az előbbi gondolataim, a rajongásom.

Az erőt, a kitartást, a játék - a mozgás szabadságát, élményét köszönhetjük a sportnak. Annak az egészséges versenyszellemnek a kiteljesedését is hordozza magában, amely a vetélytársban nem a legyőzendő ellenfelet, hanem az embert, a játék lehetőségét, a barátságok kialakulását látja.

Az igazi sportoló tiszteli, szereti az ellenfelét, legyen az akár focista, rövidnadrágos, görnyedt derékkal az asztal másik végén szembenálló, ütőt szorongató játékos, vagy akár a teljesítőképesség határa. Az emberi teljesítőképesség különösen megérdemli a tiszteletet, mert azt soha sem fogjuk legyőzni, csak legfeljebb megközelíteni, de szerintem erre a győzelemre nincs is szükségünk.

Nagyon örömteli, hogy egyre több – különböző életkorú – embert lehet látni az utcákon, a futballpályán, a Péter tó körül kocogni, a műfüves pályán vagy a tornateremben focizni, pingpongozni.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti szellemet magában hordozó sportolási, szórakozási lehetőség biztosítása feltétlenül fontos minden közösség, így Ajak város lakosai számára is. Szerencsére így gondolták ezt elődeink is, ezért működik már évtizedek óta Ajakon sportegyesület, mely sok éven keresztül Ajak TSZ SE néven működött, jelenlegi nevén – Ajak Sportegyesület – 1989-ben került bejegyzésre.

Az egyesület egy labdarúgó és egy asztalitenisz szakosztályt működtet, melyek a megyei II. ill. a megyei I. osztályban szerepelnek. A labdarúgó szakosztályon belül a felnőtt csapaton túl kiemelt szerepet kap az utánpótlás csapatok nevelése, versenyeztetése, mely az U19, U14-es bajnokságokban, valamint a Bozsik Program 4 korcsoportos bajnokságában való részvételben realizálódik.

Ha legalább annyi emberben sikerül kellemes nosztalgiát ébreszteni, mint akinek a nevét kénytelen vagyok kihagyni, akkor bevállalom, hogy néhány nevet megemlítsek azok közül a játékosok, szertárosok, vezetők közül, akik játékukkal, hosszabb időtartamú szerepvállalásukkal öregbítették a sportegyesület hírnevét. Talán nem sértek meg senkit, ha a legtöbbjüket becenevükön említem.

Vágjunk bele: Ketya, Sinya, Magyar Balázs, Takács Imre, Takács Károly (akinek a focizás mellett még a pengetésre is volt ideje) Takács Peti, Nagygölő, Kisgölő, Turik Jani, Petró Jancsi, Gyüre Józsi, Paráda fivérek, Kóli, Letye, Negró, Péki, Dolhai Pista bá’, Kovács János.

Asztalitenisz „legendák”: Ragány Károly, Sási Tibi (foci+pingpong) Szakszon Tibi, Szabó Józsi, Kovács Angéla.

Ajak Sportegyesület vezetője Kerekes Miklós, aki 2000-től látja el elnöki teendőit.

Vezetőségi tagok: Soós Béla, Kovács Pál, Juhász László, Ragány Csaba, Spanyol Dezső, Orosz István.

Az a szerencsés, ha az egyesület vezetőségének, sportot támogató szurkolóinak az álláspontja egymáshoz közel található, a legfontosabb kérdések, feladatok tekintetében. Én úgy gondolom, hogy egyetértésre talált az a célkitűzés, hogy Ajakon minden lehetséges eszközzel biztosítani kell a sportolni vágyó gyerekek, felnőttek sportolási lehetőségét. A megfelelő eszközökkel támogatni kell a kisebb csoportok kezdeményezéseit és természetesen elengedhetetlen az Ajak Sportegyesület jó színvonalú működtetése is, melyhez kulturált hátteret biztosít az egyesület rendelkezésére álló Nefelejcs Vendégház is.

Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy az egyesület Alaszkán két labdarugó fiókcsapattal is rendelkezik, sajnos a mérkőzések a pálya alkalmatlansága miatt rendszerint elmaradnak…

 

                                                                                                                                 Orosz István  s.k.

                                                                                                                                    vezetőségi tag          

 

You are here: Home VÁROSUNK CIVIL SZERVEZETEK Ajak SE