Helyi hírek

Könyvbemutató

Okos Márton, Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyvévének bemutatója volt a Kultúra Házában 2016. május 09-én.
A szerzővel Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév 2016. Programbizottság elnöke beszélgetett.

Okos Márton :
Egyik legfontosabb eredménynek tartom, hogy sikerült lerombolni az ellenségeink által ránk erőszakolt ideológiát, mely az elszakított magyarság emberi jogaival való törődést Európa, sőt a világbéke fenyegetésének igyekszik feltüntetni. Mint az idézett újságcikkek is bizonyítják – Európa nem idegenkedik Delcassé, volt francia külügyminiszter mondásától: „Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha késsel a torkán aláírt egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás” – elszántan és kitartóan a Helsinki Záróokmány függvényében lehetséges jogorvoslatot keresni a kisebbségbe tisztított magyarság problémáira.

A Ceausescu-rezsim végóráiban sem átalkodott az erdélyi magyarság felszámolásán dolgozni, s világszerte tiltakozásokat váltott ki a falurombolási kísérletek. Két fiatalember tehetetlenségében úgy döntött világnak megy, hogy felhívja a figyelmet a vészes katasztrófára. A hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate előbb Magyarországra üldözte őket, ahol eldöntötték tiltakozásuk jeléül elgyalogolnak Párizsig. Okos Márton e élményeit, érzéseit és gondolatait, nem utolsó sorban a performance következményeit foglalta össze egy terjedelmes könyvben, melyet gazdagon illusztrált prezentációjában Kárpát-medence szerte tucatnyi helyen bemutatott már.

Hegedűs Csaba

You are here: Home Hírek Friss hírek Helyi hírek Oktatás Könyvbemutató